Informatie


Waarom een Jeugdbrandweer?

Technische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Nieuwe taken dienen zich aan. Van de huidige brandweervrouw/man worden steeds meer individuele vaardigheden gevraagd. Naast die individuele vaardigheden is het samenwerken in groep van essentieel belang. Waarden als vertrouwen en respect, zin voor verantwoordelijkheid en eerlijkheid zijn van groot belang om de brandweertaak optimaal te kunnen uitvoeren. Van een kandidaat brandweerman is vaak niet geweten in hoeverre deze waarden in beginsel aanwezig zijn, vaak is hierover vrij weinig bekend.

Bij een jeugdkorps worden jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar op een speelse manier ingewerkt in het brandweergebeuren. Naast een technische opleiding wordt bij de jeugdbrandweer veel aandacht besteed aan elementaire waarden als samenwerken, elkaar helpen, respect hebben voor een ander, van elkaar leren enz..., gericht op de toekomstige brandweertaak.

De opleiding is zowel theoretisch, als praktisch. Sport en spel zorgen voor een aangename afwisseling. De jeugdbrandweer biedt een zinvol tijdsverdrijf aan. In de overtuiging dat branden en ongevallen vaak voorkomen kunnen worden, is de jeugd de ideale groep om deze preventieboodschap uit te dragen. We moeten alleen weten hoe. Dat heet nu juist preventie en dat leren we bij de jeugdbrandweer. Als jongeren hierover met hun ouders en hun vrienden praten, bereiken we alsmaar meer mensen. En dat is onze bedoeling: beter voorkomen dan genezen. De jeugdbrandweer oefent op zaterdag (om de twee weken) van 09.30 uur tot 12.00 uur in de brandweer aan de zepperenweg, meer bepaald achteraan aan de opslagplaats Jeugdbrandweer.


20 jaar jeugbrandweer Sint-Truiden

De opendeurdagen van 1997, toen nog in de brandweerkazerne in de Zoutstraat, stond in het teken van de jeugd. Tijdens een algemene vergadering op 4 december 1997 werd het doel en de werking van een jeugdbrandweerdienst uit de doeken gedaan.
Er werd unaniem besloten tot oprichting van een jeugdbrandweer. 'Begin 1998 zijn we officieel van start gegaan met de opleiding', klinkt het.
Op dit ogenblik telt de jeugdbrandweer 25 leden. De leden die 18 jaar worden, moeten kiezen: afscheid nemen van de jeugdbrandweer of zich kandidaat stellen bij "grote broer", te beginnen met het halen van een Federaal GeschiktheidsAttest (FGA). Tot vandaag hebben acht jeugdbrandweerleden de overstap gemaakt naar de vrijwillige brandweer.
'Ook zijn er bij de jeugdbrandweer dames, het zal niet meer lang duren voor een van onze fire-ladies aan de deur van de grote brandweer zal staan kloppen.'


Zin om lid te worden?

Neem dan zeker eens contact op met onze secretaris Walter Spiritus. Hij kan je helpen met al je vragen en extra uitleg geven wat het nu juist inhoud om bij de jeugdbrandweer te zijn. Hem contacteren kan door het contactformulier dat hieronder beschikbaar is.

Welke voorwaarden zijn er?

 • Je moet tussen de 12 en 18 jaar zijn.
 • Je woont in Sint-Truiden of in één van de deelgemeenteen.
 • Je hebt interesse in alles wat met de brandweer te maken heeft.
 • Je hebt de schriftelijke toestemming van je ouder.
 • En je slaagt voor volgende proeven:
  • Medische proef
  • Sportproef
  • Schriftelijke test
  • Mondeling gesprek

Contact